OTOMATİK ŞANZIMAN SELENOIDLERİ

Şanzıman solenoidleri nelerdir?
Solenoidler, vites değiştirmek için gereken şanzıman yağının akışını kontrol eden, aracınızın motorundan veya şanzıman kontrol ünitesinden aldıkları elektrik sinyallerine yanıt olarak açılıp kapanan ve verilerini şanzımandaki bir dizi hız sensöründen alan elektro-hidrolik valflerdir. motor. Şanzımanınızın kavramalarına ve bantlarına basınç uygulayarak vites değiştirmeyi kolaylaştıran, solenoid valfler tarafından kontrol edilen şanzıman yağının akışıdır.

Otomatik şanzımanlarda, şanzıman yağı, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli tipte solenoidler tarafından valf gövdesi boyunca yönlendirilir:

Şanzıman vites değiştirme solenoidi
Kilitleme solenoidi
Şanzıman kontrol solenoidi
Tork konvertörü kavrama solenoidi
Manuel şanzımanlarda genellikle vites değiştirme solenoidleri bulunmaz. Bunun yerine viteslerin nasıl ve ne zaman değişeceğini kontrol etmek için manuel kavramayı kullanıyorlar.

Solenoid gövdesinin kendisi genellikle çelikten yapılmıştır ve bir valf ve geri dönüş yayı ile birlikte silindir şeklinde tasarlanmıştır. Solenoid bobin, elektromıknatıs görevi gören iletken bir bileşenin etrafına sarılmış bir telden oluşur. Tasarımları farklılık gösterse de çoğu transmisyon solenoidi aşağıdaki dokuz parçadan oluşur:

Valf gövdesi
Giriş portu
Çıkış portu
Solenoid bobin gövdesi
Bobin sarmak
Kurşun teller
Piston veya piston
Bahar
Delik
Bu parçalardan herhangi biri arızalanırsa solenoidleriniz çalışmayı durdurur ve şanzımanınız çalışmayı durdurur.

Şanzıman solenoidleri neden arızalanıyor?

Şanzıman solenoidi arızasının yaygın nedenleri şunlardır:

Elektrik sorunları (örn. bobine yanlış voltaj uygulanması)
Vites değiştirme solenoidinin açık veya kapalı kalmasına neden olabilecek kirli şanzıman yağı aşınma ve yıpranma herhangi bir mekanik cihaz veya bileşen gibi solenoidler de zamanla yıpranabilir; ancak önleyici bakım aşınmayı dengeleyebilir veya azaltabilir ve solenoidlerinizin servis ömrünü uzatabilir, Bir veya daha fazla şanzıman solenoidinin arızalandığından şüpheleniyorsanız, bizim ile iletişime geçin ; biz de sorunu hızlı bir şekilde tespit edip onarmanıza yardımcı olacağız.

Otomatik şanzıman servisi için ne zaman revizyon yapılmalı, Solenoid arızasının 7 işareti

Aşağıdakiler de dahil olmak üzere çok sayıda şanzıman vites değiştirme sorununun nedeni arızalı vites değiştirme solenoidine kadar uzanabilir:

Gecikmeli veya öngörülemeyen vites değiştirme. Vites değiştirmede gecikme yaşıyorsanız veya aracınız kendi kendine başka bir vitese geçtiyse, bir veya daha fazla solenoidin arızalı olma ihtimali çok yüksektir.
Vites atlamak. Aracınız belirli viteslere geçmede sorun yaşıyorsa ve her denediğinizde "sorunlu vitesi" atlama eğilimindeyse, belirli bir solenoidin ya da selenoidlerinizin bozulmuş veya aşınmış olma ihtimali yüksektir.
Belirli viteslerde takılıp kalmak. Vites değiştirme solenoidiniz bir vites takılıyken hasar gördüyse, şanzımanın o viteste sıkışmasına neden olabilir.
Araç yavaşlığı. Aracınız normalden biraz yavaş veya yavaş mı görünüyor? Solenoid arızalarına yanıt olarak bazı araçlar, motorunuz için RPM'yi 2500-3000'de sınırlayan, vites değiştirmeyi sınırlayan ve sizi üçüncü viteste tutan koruyucu bir işlev olan Limp Mode'u devreye alır. Aracınız bu koruma moduna geçtiyse muhtemelen bir solenoid sorunuyla karşı karşıyasınız demektir.
Vites küçültme/büyütme yapamama. Çoğu durumda solenoid sorunları vites değiştirmeyi zorlaştırır. Bazen şanzıman sorunsuz bir şekilde vitesten vitese yukarı hareket edebilecek, ancak geri vitese geçemeyecektir. Bu genellikle solenoid gövdesindeki fiziksel hasar, kablolama sorunları veya solenoidin yerine kaymasını engelleyen yabancı madde bırakan kirli sıvı nedeniyle solenoid açık konumda sıkıştığında meydana gelir.
Motor ışığını/şanzıman uyarı ışığını kontrol edin. Bazı modern araçlar, sürücüleri solenoid/şanzıman sorunları konusunda uyaran gösterge paneli göstergeleri ile birlikte gelir. Bir OBD okuyucunuz varsa veya teşhis testi için atolyemize gelirseniz, Şanzıman Kontrol Modülünüzde bir arıza olduğunu gösteren bir P0700 kodu da görebilirsiniz. Bununla birlikte, P0700 kodları aynı zamanda şanzıman yağı seviyeleriyle ilgili sorunları, TCM, TCU ile ECM arasındaki kopmuş kabloları ve daha fazlasını da gösterebilir. Somut bir teşhis ve uygun maliyetli onarım için şanzıman atolyemiz ile iletişime geçin .
Frene basıldığında motor devrine devam eder . Frene bastığınızda devir göstergeniz yükselmeye devam ediyorsa, arızalı bir solenoid yada valf gövdeniz olma ihtimali yüksektir.

Şanzıman solenoidlerini tamir etmenin/değiştirmenin maliyeti nedir?

Aracınızın markasına, modeline ve yılına bağlı olarak şanzıman solenoidi değiştirme maliyetleri değişiklik gösterebilir. Genel olarak, tek bir hatalı şanzıman solenoidinin değiştirilmesinin maliyeti yaklaşık yüksektir ve yenisi bulunmaz çıkma selenoid takarlar fakat biz tammen yenilnemiş ve testleri yapılmış olan Solenoid paketinin tamamının değiştirilmesi adetine ve tipine bağlı olarak 2000-5000 TL arası olabilir.

anlatıldığı üzere, vites değiştirmeler genellikle maliyetlidir, bu nedenle işlevsel bir vites değiştirme solenoidini değiştirmediğinizden emin olmak istersiniz. Bu amaçla, sorunun kökenine inmenize, aracınızın performansını daha uzun süre korumanıza ve yalnızca ihtiyacınız olan hizmetler için ödeme yapmanıza yardımcı olmak amacıyla %100 ücretsiz yol testleri ve çoklu kontrol muayeneleri sunuyoruz. bizim ile iletişime geçin .
Şanzıman Solenoidi Ne İşe Yarar?
Şanzıman solenoidi, şanzıman yağının akışını kontrol ederek sürüşünüzün vitesleri sorunsuz bir şekilde değiştirebilmesini sağlar.
Bazı araçlarda vites değiştirme solenoidinin bakımı valf gövdesi çıkarılmadan yapılabilir. Diğerlerinde, bu bileşenlere erişim ve bakım yapılabilmesi için valf gövdesinin çıkarılması gerekir.
Şanzıman solenoidi arızasının yaygın nedenlerinden bazıları arasında normal aşınma, elektrik sorunları ve şanzıman yağının kirlenmesi yer alır.
Şanzıman Solenoidi Nedir?
Şanzıman solenoidlerin kendisi de daha karmaşık hale geldi. Daha eski tasarımlar ya “açık” ya da “kapalı” olmaları bakımından ikili yapıdadır; bu bir anahtardır. Daha yeni tasarımlar genellikle "darbe genişliği modülasyonlu" veya "değişken kuvvet" solenoidlerdir. Bunlar, yakıt verimliliğini ve performansı en üst düzeye çıkarmak için bilgisayarın valf açma ve kapama zamanlamasını ve hacmini ayarlamasına olanak tanır. Üreticiye ve tasarıma bağlı olarak bu solenoidler şanzımanın içinde olabilir veya mahfazanın dışına monte edilebilir. Sonuç olarak, şanzımanlar mekanik ve hidrolik sistemlere giderek daha az bağımlı hale gelirken, bilgisayarlara ve elektronik kontrollere daha fazla bağımlı hale geldi.
Şanzıman Vites Değiştirme Solenoidleri Nasıl Çalışır?
Otomatik şanzımanda şanzıman kontrol modülü (TCM), motorunuzdan ve hız sensörlerinden veri alır. Daha sonra verileri kullanarak vites değiştirmek için en iyi zamanı analiz eder.

Bundan sonra TCM, sıvının valf gövdesine akabilmesi için vites değiştirme solenoidlerine güç veya toprak gönderir. Şanzıman sıvısının akışı hidrolik basıncı değiştirerek aracınızın vites değiştirmesine olanak tanır.

Şanzıman Solenoidlerine Nasıl Erişilir

Bir Şanzımanda Kaç Solenoid Vardır?

Bazı araçlarda, vites değiştirme solenoidlerine valf gövdesi çıkarılmadan bakım yapılabilirken bazılarında bu bileşenlere erişim ve bakım yapılması için valf gövdesinin çıkarılması gerekir.


Bu bilginin kullanım kılavuzunda bulunmayabileceğini unutmayın. Tecrübeli bir DIYer değilseniz ve vites değiştirme solenoidlerine aşina değilseniz, güvenilir bir tamirciye danışmak en iyisidir.

Şanzıman solenoidinin ömrü, parçanın kalitesi ve ne kadar kullanıldığı gibi faktörlere bağlı olacaktır. Ancak bir tahmin arıyorsanız, bir vites değiştirme solenoidinin değiştirilmesi gerekmeden önce yaklaşık 50.000 mil dayanmasını bekleyebilirsiniz.

READ MORE
Hakkımızda
otomotik sanzımanlı araçlar için valf gövdesi, mekatronik yenileme ve revizyon işlemleri yapmaktayız
Etiketler
Toyota valf body
Volvo valf body
Audi valf body
Aisin valf body